Oviderm 500g och 100g

Om Oviderm

Torr och irriterad hud behöver extra mycket fukt och fett. Det är nyckelingredienserna för att hålla hudbarriären intakt och därmed minska risken för inflammation i huden. Därför har vi tagit fram Oviderm, en mjukgörande kräm som förebygger och behandlar torr hud.

Oviderm är ett receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln noggrant innan användning. 

Applicering
Torr hud kan drabba vem som helst. Oviderm kan användas av barn, vuxna och äldre. Genom att återfukta huden regelbundet minskar du risken för återkommande besvär. Det enklaste knepet är att alltid ha en kräm nära till hands. Oviderm finns i två olika storlekar: med en pump i badrummet och en tub i väskan är du alltid redo att smörja när huden börjar strama. 

Oviderm kan appliceras så ofta eller sällan som din hud behöver. Den kan smörjas på hudområden över hela kroppen, på allt från torra fötter och känsliga knän till fnasiga armar och sköra händer. Krämen får inte appliceras i hörselgången eller på brännskadad hud och ska inte användas på eller omkring bröstvårtorna vid amning.

Applicering
Torr hud kan drabba vem som helst. Oviderm kan användas av barn, vuxna och äldre. Genom att återfukta huden regelbundet minskar du risken för återkommande besvär. Det enklaste knepet är att alltid ha en kräm nära till hands. Oviderm finns i två olika storlekar: med en pump i badrummet och en tub i väskan är du alltid redo att smörja när huden börjar strama. 

Oviderm kan appliceras så ofta eller sällan som din hud behöver. Den kan smörjas på hudområden över hela kroppen, på allt från torra fötter och känsliga knän till fnasiga armar och sköra händer. Krämen får inte appliceras i hörselgången eller på brännskadad hud.

Innehåll

Propylenglykol
Kokosolja
Cetostearylalkohol
Makrogolstearat
Glycerolmonostearat
Stearinsyra
Natriumcitrat
Citronsyra
Renat vatten 

Formulering
Halten av det fuktbindande ämnet propylenglykol (25 %) gör Oviderm självkonserverad och ger viss antimikrobiell effekt mot vissa bakterier och svampar. Oviderm baseras på en olja/vatten-emulsion med kokosolja som fett, vald för dess goda kosmetiska egenskaper. Krämen har ett hudnära pH (5) och en fetthalt på 20 %. 

Vad är en olja/vatten-emulsion?

Krämer är emulsioner där man blandar två (eller flera) vätskor som inte är lösliga i varandra. Det vanligaste exemplet på detta är olja och vatten. Det finns två huvudtyper av emulsioner:
hydrofil kräm
 • Vanligaste krämtyp
 • Lättare kosmetik
 • Oviderm kräm
lipofil kräm
 • Vattenfast
 • Kladdigare kosmetik
 1. Olja-i-vatten emulsioner är oljedroppar fördelade i en sammanhängande vattenfas. Dessa beskrivs även som olja/vatten- eller O/V-emulsioner.

 2. Vatten-i-olja emulsioner har en omvänd struktur med vattendroppar fördelade i en sammanhängande oljefas, även kallade vatten/olja- eller V/O-emulsioner.

  Upplevelsen av krämer beror till stor del på den sammanhängande fasens kosmetik. Därför har O/V-emulsioner med vatten som sammanhängande fas en lättare kosmetik jämfört med V/O-emulsioner.

  Produktnamnet Oviderm kommer från de första bokstäverna i O/V-emulsion. 

Läs mer Stäng

Vad innebär självkonserverad?

Konserveringsmedel används för att motverka tillväxt av mikroorganismer som bakterier, jästsvampar och mögel i produkter som innehåller vatten. Det finns ett 40-tal ämnen klassificerade som konserveringsmedel enligt Livsmedelsverket.

Vanliga konserveringsmedel i läkemedelskrämer är metylparaben (metylparahydroxibensoat), etylparaben (etylparahydroxibensoat) och propylparaben (propylparahydroxibensoat).

Propylenglykol är inte klassificerat som ett konserveringsmedel, men har en konserverande effekt på samma sätt som salt, socker och etanol. I Oviderm ingår propylenglykol för dess fuktbindande egenskaper. Propylenglykol i använd koncentration bidrar även till att Oviderm är självkonserverad och därmed behövs inga konserveringsmedel i produkten. 

Läs mer Stäng

Kontakt

Galenica AB

Medeon Science Park
Besöksadress: Per Albin Hanssons väg 41, Malmö, Sverige
Postadress: 205 12 Malmö, Sverige
Telefon +46 (0)40 32 10 95

Om du har några frågor angående en Galenica-produkt eller licensmöjligheter, skicka ett mail till: info@galenica.se